14 Aralık 2014 Pazar

Eski Mısır’da Resim Sanatı

·         Eski Mısır’da hemen hemen bütün mimari eserleri resimlerle,kabartmalarla e oymalarla süslemek adet olmuştur.
·         Mısır’ın en eski devirlerinden itibaren resim yapan sanatkarlar daima işleyecek alan bulmuşlardır.
·         Mısır’ın yazı sistemi zaten resimlerle olduğu için bu alışkanlık daima mevcut olmuştur.
·         Mısır’da ilk resim örneklerini çanak çömlekler üzerinde görmekteyiz.Kuzey Mısır’a yerleşenlerin yaptıkları çanak çömleklerde kırmızı renkte süsler yapılmıştır.
·         Bu süslemeler bir merkezde toplanan daireler şeklinde beyahut düz çizgilerle sepet örgüsü biçiminde jeometrik süsler,ve başka resimlerdir.İlk boyalı resim örnekleri toprak vazolar üzerinde müşahade edilebilmektedir.
·         Tinit devrinde ise paletler üzerinde ilk kabartma resimler görülmüştür.İlk yazılı vesikalar tamamen resimle ifade edilen sahnelerdir.
·         Eski İmparatorlukta mezarların duvarlarını renkli kabartmalarla veyahut sıva üzerine boyalı resimlerle süslemek revaçta idi.Mimari eserleri resimlerle süslemek onları daha ömürlü kılmak demek oluyordu.
·         Özellikle IV.sülale devrinde yapılan resimlerde sanatkarlar olgunlukla eserlerini meydana getirmiştir. bu resimlerde hayat,canlılık incelik ve hareket vardır.
·         Orta İmparatorluk devrinde resim sanatı eskinin bir devamı olmakla beraber bütün kabartma ve oyma resimleri de boyamak bir kural haline gelmiştir.Sanatçılar ele aldıkları konuyu mümkün olduğunca canlı ve hareketli resmetme gayesinde olmuştur.
·         Yeni İmparatorluk devrinde oyma ve kabartma değil de resimler düze satıhlar üzerine yapılan eserlerdir.Çünkü bu devirde mezarlar kolay işlenilebilen kayalar üzerine yapıldığından kabartma ve oymadan ziyade boyalı resimlerle süslemek mecburiyeti olmuştur.

·          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder