14 Aralık 2014 Pazar

Dört Zait

"
Yolda bir cigara yakmak canınız istese,kibritiniz de olmasa,gidip de kimden yakarsınız? Bir yol sormanız lazım gelse,kime sorarsınız? Bir kalabalığın toplandığı yerde,ne oldu acaba? diye kime dersiniz? Ben öyle adamlardan biriyim.Daha çok kendisinden cigara yakılabilen,yol sorulabilenlerden olduğum için hayatımdan memnun olduğum da olur,olmadığım da.

Ben kendim kaç defa dakikalarca ,yol soracak adam seçemediğimi hatırlıyorum.Sonra artık seçmeye bile sabrım kalmadı, düpedüz bir adama yanaşıp sorduğum olmuştur.Bazıları bildikleri halde göstermemiş,kimi de ne memnuncasına cıgaralarını uzatmışlardır.Bir saadet derecesine yükseliveren bir gülümseyişle gülmüşlerdir.
Hele ümidin en az olduğu yerdeki bu dostluk gösterisine insanın nasıl teşekkür edeceğini bilmemesi ne hoş bir haldir.”mersi” denir.”Çok çok mersi” tercüme edilir,çok çok teşekkür denir.
Ama şunu da bilirim ki insanoğlu tanımadığı insanoğluna bir şey sormak için yirmi kişiden seni seçtiği zaman kendine göre bir takım hesaplar yapmıştır.
"
Sait Faik./ Dört Zait*
* Dört zait (++++) kan tahlilinde frengi işaretidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder